ТВОРЧІ КРИЛА УКРАЇНИ

2018-11-09

/Files/images/zustrch_u_lteraturny_svtlits/IMG_20181109_142533.jpg

Грайливий листопад кружляє у веселому танку різнобарвне листя. Весела дітвора, підкидаючи його ногами, не стримує емоцій від червоно-жовтого безміру довкола школи. Не лише учні чекають чогось незвичайного, школа теж прибралася святково до зустрічі гостей. Бо ж 9 листопада, у День української писемності та мови, вона традиційно запрошує до діалогу у своїх стінах творчих особистостей нашого славного Ставищенського краю. Не став винятком і цей рік: на зустріч із школярами у літературну світлицю завітала член президії Спілки жінок міста Києва, творчого об’єднання «Світлина», голова оргкомітету БІДЕНКО-ФЕСТ, виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду «Об’єднані Україною» Тетяна Костянтинівна Іванчук разом із поетом-гумористом, піснярем із Баштечок Віктором Ліснівським.

Лунало українське слово із вуст учнів закладу освіти, трепетне, палке, непереможно-жагуче та пристрасне, сповнене то гіркого смутку й болю, то радісного передчуття чуда. Доносили його до слухачів у залі учениці 5 класу Альмужна О., Альмужна А, Бачківська К., Гінда С., ведучі свята Яструб С., Мамченко Т.

А чого вартий діалог між возним Тетерваковським та Наталкою Полтавкою, майстерно зіграний Кучером В. та Альмужною А., чи не менш захоплюючий монолог славного парубка Енея, прочитаний Халупою Я.?!

/Files/images/zustrch_u_lteraturny_svtlits/IMG_20181109_133924.jpg

Та найбільше задоволення всі присутні у залі отримали від спілкування із майстром поетичного слова Тетяною Іванчук, вірші якої мають величезну здатність проникати глибоко в людську душу своїм ліризмом, відвертістю,чистотою думки, і залишатися там назавжди.

І як від того щиро не посміхнутися, коли «…рожевий колір вітру заплівся бантом в білі коси хмар», чи «а над хатою сходило літо, наче тісто в діжі великоднє», або ж «дрімає день у ночі на долонях». Метафорична, образна пейзажна лірика, яка поєднує природу і людину, не залишила байдужим жодного, вона була прочитана Яструбом Д., Кобзар К., Дудником Б.

/Files/images/zustrch_u_lteraturny_svtlits/IMG_20181109_135047.jpg

Справді, тривога і розпука, душевна суєта сидить у серці кожного, кому не байдужа доля нашої Вітчизни сьогодні. На жаль, продовжують гинути найкращі сини-герої, захисники батьків, дітей, землі-твердині нашої. Не може про це не писати й Тетяна Костянтинівна, громадянська позиція автора підтверджується рядками її полум’яно-пристрасної поезії, відтвореної Кучером В., Балуцою А., Халупою Я., Литвинець В., Дудник Т.

Рідний край, рідна сторона, маленька батьківщина. Звідси починається дорога у світ. Це слова, які кожного заряджають енергією, безмежною щирістю, вірою у світлу долю. Вони примушують слати віршовані рядки на папір, розмірковувати над призначенням і роллю поетичного слова, мови, школи у житті людини. Деякі з цих поезій прочитали учні Мамченко Т., Барганівська А., Рубашка І., Забудько Д.

Великою радістю для Тетяни Костянтинівни є її внучата – втіха і розрада. Для них пише і співає колискові майстриня поетичного слова. Окремі з них прочитали учні початкових класів.

Продовжила зустріч сама Тетяна Костянтинівна, заворожуючи усіх магічним звучанням свого поетичного слова. Крім того, В.Ліснівський виконав кілька пісень на слова Т.Іванчук, музику до яких створив сам. Цікавою для школярів стала лотерея, проведена гостями, під час якої учні та педагоги змогли отримати нові книги від авторів.

/Files/images/zustrch_u_lteraturny_svtlits/IMG_20181109_145928.jpg

Символічним стало закінчення зустрічі: невмируще українське слово таки житиме в серці кожного, хто в цей день доторкнувся серцем і душею до великої поезії, дзвінкої пісні, адже славнозвісна «Червона рута», проспівана всіма, є тому яскравим підтвердженням.

Традиційно 9 листопада, у День української писемності та мови, учні 8 -11 класів та вчителі закладу освіти долучилися до написання ХVІІІ радіодиктанту національної єдності, що проходив під девізом "Пишемо разом» і мав назву «Крила України». Як завжди, текст диктанту складений та майстерно прочитаний професором Олександром Авраменком був спрямований пропагування грамотності, підтримку та розвиток державної мови як духовного потенціалу нації, виховання високої мовної культури.

/Files/images/zustrch_u_lteraturny_svtlits/IMG_20181109_115226.jpg

Кравець П.О., Грузинська О.О., учителі української мови та літератури

Кiлькiсть переглядiв: 165

Коментарi